פרופ' רון ליפשיץ
יו"ר ועדת המקצוע, הפקולטה לפיזיקה
אוניברסיטת תל אביב
פרופ' אריאל אמיר
המחלקה לפיזיקה של מערכות מורכבות
הפקולטה לפיזיקה, מכון ויצמן למדע
שילוב אסטרטגיות של הוראת עמיתים, למידה פעילה, שילוב טכנולוגיה ודיון בשאלות מאבחנות (דיאגנוסטיות) בהוראת הפיזיקה. אסטרטגייה שהגה פרופ' אריק מזור (מרצה לפיזיקה באונ' הארווארד) בשם Peer instruction. אסטרטגיה מתוקפת מחקרית, כוללת הצגת שאלת סקר, דיון עמיתים, הצבעה חוזרת וסגירה.
מיכאל לוי
הפיזיקה מאחורי הסרטים והמשחקים
הצצה מרתקת אל הפיזיקה האמיתית הסרטים והמשחקים האהובים. האם הם אפשריים במציאות? מה החוקים הפיזיקליים הרלבנטיים?
אריאל זיו
פיזיספורט: ספורט, מדע ומה שביניהם
פיזיספורט היא פעילות להעשרה של תוכנית הלימודים, שתכליתה לראות את הספורט במבט מדעי, תוך לימוד חוויתי של חוקים בפיזיקה. הסדנא כוללת הרצאה, ולאחר מכן יישום מעשי במרחב הספורט.
אומנות הקרקס מרגשת, מפליאה ומדהימה. מאחורי כל תרגיל עומדים חוקי פיסיקה הקובעים את הצלחתו. בהרצאה זו נראה כיצד הקרקס מהווה בסיס לבניית שאלון המיועד לזיהוי וניתוח תפיסות במכניקה.
שמואל הורודי
שימוש בשאלוני QUIZZIZ לכרטיסי כניסה ולהוראה בפיזיקה
טכניקת הוראה – מתוך הניסיון שלי ביישום שלה בהוראת פיזיקה 5 יח"ל בתיכון
אבנר טורניאנסקי
שתי ציפורים במתקף אחד – מתכונת שונה לשילוב אוריינות בלימודי הפיזיקה
ההצגה תעסוק בשילוב מאמרים מדעיים ומסמכים טכנולוגיים, באנגלית, בלימודי הפיזיקה בחט"ע. היעדים הינם עיגון לימודי הפיזיקה בקרקע המציאות המדעית והטכנולוגית תוך שיפור האוריינות וליטוש האנגלית.
באמצעות חישובים גיאומטריים פשוטים ניתן להגיע לתובנות חשובות לגבי משך הזמן של הליקויים וגודל השטח שניתן לצפות בו מכדור הארץ. המסקנה העיקרית היא שבליקוי חמה מלא ניתן לצפות מרצועה שרוחבה בין 200 ל-400 ק"מ בלבד ולכן היא תופעת טבע כל כך נדירה.
פאדי אלחואגרה
איך חישב אלמאמון את היקף כדור הארץ באמצעות כוכב הצפון
היכרות עם מושגים באסטרונומיה מהתרבות הערבית והקוראן לפי מודל הגאוצנטרי
ד"ר שמשי בן-דרור
על כף המאזניים: דיוק במדידה בתקופת הגמרא
במסכת בבא בתרא מתארת את האופן בו שקלו מצרכים שונים במאזניים במטרה להגיע לדיוק מרבי, נבחן זאת לפי חוקי הפיזיקה בני זמננו.
אמנון לוין
חשיפה למחקר בנושא של השפעת סדר שילוב מעבדות וירטואליות בהוראת המעגל החשמלי לחטיבות ביניים
שימוש בסימולציות במטרה לתקן תפיסות שגויות נפוצות.
עמית יוסוביץ
משחוק בהוראה – מגדל הידע בהשראה
אציג משחק אינטרקטיבי חביב בנושא כאמ מושרה וחוק לנץ . במשחק התלמידים נדרשים לזהות במצבים שונים אם יש כאמ מושרה, אם יש זרם מושרה ואם כן מהו כיוונו.
תוכנית הדגל החינוכית של עמותת SpaceIL שנועדה להנגיש את תחום הנדסת החלל לתלמידים באמצעות חיבור לפרויקט הנדסי אמיתי- משימת בראשית.
התוכנית עוסקת בחקר החלל ומציעה לתלמידים אפשרות ללמוד על החלל בצורה חווייתית, להכיר את האתגרים הקיימים במשימות חלל ולבצע מחקרים מדעיים המבוססים על נתונים המגיעים מחיישני החללית. התוכנית הינה בינלאומית בהובלה ישראלית ופותחה בעברית, אנגלית, צרפתית וערבית.
מתן חי הרץ
הפיזיקה של המוסיקה
המוסיקה מורכבת מתופעות פיסיקליות, מובהקות הפקת הצלילים בכלים שונים – כלי מיתר כלי נשיפה והקשה, לעומת כלים אלקטרוניים. צליל אקוסטי , הרמוניה – התאבכות מורכבת האוזן… וכו'.
שפרה קיטרוסקי
אור מקוטב בטבע
נחשף לאור מקוטב בטבע ובבעלי חיים: בשמים, בהשתקפויות, קשת בענן, חיפושיות ועוד!
תלמידי תיכון בונים לווייני מחקר זעירים (ננו לוויין cubesat) ומשגרים אותם לחלל. משימות מדעיות: מדידת קרינה בחלל – מטע"ד שמפותח ע"י נחל שורק ותקשורת באמצעות משיב אנלוגי.
ד"ר פדיל ג'ובראן
יישום בינה מלאכותית להערכה מבוססת סימולציה בהוראת " קרינה וחומר"
כידוע לכולנו, 30% מהציון הסופי לבגרות ייקבע פנימית ובאמצעות הערכה חלופית ( חקר, מטלות ביצוע וכדומה). ההרצאה תציג את השימוש בבינה מלאכותית לפיתוח דף עבודה מבוסס סימולציית Phet כהערכה חלופית.
ד"ר מרדכי ארנסון
עבודה על גלים בשילוב AI
הצגת הדרישות שניתנו לתלמידים במסגרת עבודה % 30 על גלים. בעבודה ניתן דגש על מחקר והצגת ביבליוגרפיה מפורטת בגוף העבודה, כמו במאמר. הנחיות לחלק ששילב שימוש ב- AI, הצגת תוצרי AI נבחרים, משוב של התלמידים על השימוש ב- AI ודגשים פדגוגגים.
"קלפיזיקה" הם סדרת משחקים שפותחו במסגרת קהילות מורי הפיזיקה של מכון וייצמן, כאשר משחקים אלו נשלחים בקבוצות המורים השונות. בסדנה זו נתבונן על משחקים אלו במבט על, תוך התייחסות לצורת העברתם בכיתה ומטרתם בהוראה .
ד"ר מילאד חמיסה
באמת הפיזיקה עובדת!
את כותרת ההרצאה בחרתי ממשפט שאמר אחד התלמידים בהתלהבות "וואלה הפיזיקה עובדת" לאחר שהוצג להם סרטון המראה מכונה המבוססת על עקרון פיזיקלי עובדת בשטח למרות שהיו להם ספיקות שהיא תעבוד.
מקסים ספייסקי
מה הופך ספינר למנוע חשמלי, מרעיון בקהילה לכספת בתחרות
במפגש נסביר ונדגים את העקרון של יצירת פולסים של שדה מגנטי בעזרת מחלף על מנת לבנות מנוע DC. נסביר כיצד ליצור את המחלף בעזרת אביזר פשוט – מתג מגנטי ונספר איך התגלגל הרעיון מהקהילה לכספת בתחרות הכספות.
דודי שני
שעוני שמש: תאוריה ופעילות מייקרס חוויתית לתלמידים
שעוני שמש הם כלי עתיק למדידת זמן, המבוסס על התנועה היחסית של השמש בשמים. נסקור את העקרונות הפיזיקליים של שעוני השמש לסוגיהם ונציג פעילות מייקרס עם התלמידים לבניית שעוני שמש. נדגים כיצד ניתן לשלב תאוריה עם עשייה, וליצור חוויית למידה משמעותית ומרתקת.
קהילת רמת גן
לצאת מהכיתה: סיורים מומלצים מניסיונם של מורי הקהילה
נציג סיורים אפשריים לתלמידי פיזיקה מניסיון של מורי הקהילה שלנו לפי קריטריונים.